Sretan vam Svjetski dan veganstva!

Svake godine 1. studenog obilježava se Svjetski dan veganstva. Utemeljila ga je Louise Wallis 1994.-e godine, tadašnja predsjednica veganskog udruženja iz UK ‘The Vegan Society’. 

Benefiti veganstva su ogromni. Prelaskom na veganstvo pomažemo ne samo životinjama i njihovoj dobrobiti, već i očuvanju okoliša i vlastitom zdravlju, ukoliko jedemo što cjelovitiju hranu biljnog porijekla.

Proteklih godina veganski pokret doživio je pravi zamah, i sve se više ljudi osvještava i priključuje mu se. A uspjeh širenja može se zahvaliti upravo pojedincima koji vjeruju u njega. Brojni vegani uključuju se u aktivizam, bilo to na cesti u obliku performansa Kocke istine (Cube of truth), bilo putem interneta na svojim blogovima ili Youtube kanalima, bilo kuhanjem i dijeljenjem ukusne veganske hrane sa zainteresiranima… Otvaraju se veganski restorani, hoteli, trgovine uvode sve veći izbor veganskih proizvoda, brojne poznate osobe promoviraju veganstvo, snimaju se sve upečatljiviji dokumentarni filmovi sa snažnim porukama, liječnici potiču na veganstvo slušajući znanost, ali i iskustvo u izlječenju kardiovaskularnih i drugih bolesti po izbacivanju namirnica životinjskog porijekla iz prehrane svojih pacijenata, veganski sportaši ostvaruju vrhunske rezultate i brže se regeneriraju nakon fizičkih napora. Promjena je sve vidljivija.

A svi koji se odluče na promjenu osjete oblik slobode, jer napokon slušaju svoj razum i srce, a ne onu društvenu šprancu koju ostali slijepo slijede bez propitkivanja. Propitkivanje svega što mislimo da znamo ključno je za napredak u bilo kojem pogledu.

Svim veganima želimo sretan njihov dan. Čestitajte si na svemu što radite i što jeste. Svojim načinom života činite mnogo i pozitivno utječete na sve oko sebe, vidjelo se to odmah ili ne. Svaka pozitivna akcija se zbraja, i daje vam dugotrajno zadovoljstvo. Hvala vam što spašavate živote naših zemaljskih susjeda životinja. Hvala što čuvate svoje zdravlje i bivate primjerom drugima. Hvala što educirate druge. Hvala što manje štetite okolišu i radite na smanjenju te štete. Hvala Vam što ste vegani!

 

 

, , , , , , ,

Related Posts

Menu