WHPB prehrana u prevenciji i izliječenju dijabetesa tipa 2

Učestalost pojave dijabetesa tipa 2 raste u cijelom svijetu, posebice kod starijih osoba, no nažalost, preddijabetičko stanje sve se češće razvija i kod mladih. Prehrana i način života ovdje igraju najveću ulogu u nastanku bolesti. Samim time što su oni uzrok problema, najdjelotvorniji način borbe protiv ove bolesti leži upravo u promjeni prehrane.

Kako nastaje dijabetes tipa 2?
Mnogi misle da je problem u višku šećera koji kola krvnim žilama zbog ‘nedovoljno inzulina’ koji bi omogućio ulazak šećera u stanice tkiva i time ih nahranio. Taj neiskorišteni šećer uzrokuje kardiovaskularne i bubrežne probleme, manjak energije, potencijalno sljepilo te druge probleme u organizmu. Većina vjeruje da će smanjenjem unosa ugljikohidrata te probleme riješiti.
No ugljikohidrati nam trebaju upravo kako bi mišići imali dovoljno energije za pravilno funkcioniranje. Problem s njihovom apsorbcijom u stanična tkiva zapravo leži u prevelikom unosu zasićenih i trans masnoća. Dijabetičari imaju sasvim dovoljno vlastitog inzulina za potrebe prijenosa ugljikohidrata u stanice, no ove masnoće koje se nakupljaju u stanicama fizički blokiraju ulazak hranjivih ugljikohidrata u njih, onemogućujući djelovanje inzulina.
Najveći izvori zasićenih masnoća su oni životinjskog porijekla – meso, mliječni proizvodi, ponajviše sir, te jaja. Tu su i previše procesirane grickalice te biljne masnoće poput palminog i kokosovog ulja.

Izbacivanjem namirnica koje im štete, mnogi su uspjeli smanjiti količinu lijekova, pa i izliječiti ovu bolest. Najuspješniji način prehrane po tom pitanju je WFPB (Whole foods plant based diet), odnosno veganska prehrana bazirana na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla sa smanjenim korištenjem masnoća. Od čega se ona sastoji? Od konzumacije cjelovitih žitarica, mahunarki, povrća, voća i orašastih plodova – bez količinskih restrikcija. Možete jesti koliko god želite, odnosno dok ne utažite glad, a ova prehrana vam neće štetiti, štoviše bogata je vlaknima, nutrijentima – vitaminima i mineralima. Osim dijabetesa tipa 2, dokazano je da WHPB veganska prehrana liječi krvožilne probleme, rješava pretilost prirodnim vraćanjem na normalnu tjelesnu težinu, čak i ako ne vježbate (no daje vam mnoštvo energije zbog koje ćete se poželjeti kretati). Uz to štiti od raka zbog svog sadržaja vlakana i fitonutrijenata koji uklanjaju slobodne radikale i štetne tvari iz organizma.

Veganska prehrana ne znači restriktivna prehrana. Možete uživati u zdravim pizzama, umacima, tjestenini, složencima, varivima, jelima inspiriranim azijskom, mediteranskom, meksičkom pa i domaćom kuhinjom – a sve to bez namirnica životinjskog porijekla. Sve njene dodatne prednosti u službi zdravlja i vitalnosti ne mogu se mjeriti s ‘tradicionalnim’ okusima mesnih jela na koje ste navikli, i koji vam zapravo štete.

Ako bolujete od dijabetesa, razmislite barem o jednomjesečnom isprobavanju ovog načina prehrane i uvjerite se u njene prednosti.

Izvori i znanstvena istraživanja na ovu temu:
N. Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan, P McHugh, The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes, Nutrition & Diabetes volume 7, page e256 (2017)

M McMacken, S Shah, A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes, J Geriatr Cardiol. 2017 May; 14(5): 342–354. 

Diet and diabetes – Recipes for success, Phisicians committee for responsible medicine

, , , ,

Related Posts

Menu