Znanost o prehrani

Na internetu postoje mnoge međusobno suprotstavljajuće informacije o idealnoj i najpotpunijoj prehrani za čovjeka. Jedni predlažu prehranu siromašnu ugljikohidratima, jedni bogatu. Jedni bi izbacili sve masnoće, dok drugi hvale maslac ili pak kokosovo ulje. Jedni kažu: ‘Jedite što više bjelančevina’ , dok bi neki živjeli samo od voća. Tko je u pravu? Kome vjerovati?

Tu u igru ulazi znanost. Znanstvena ispitivanja grupa ljudi stavljenih na određenu vrstu prehrane i ispitivanje posljedica unosa određene vrste hrane na organizam. Geografska, odnosno lokacijska i etnička korelacija bolesti i prehrane lokalnog stanovništva. Podaci o izlječenjima kroničnih bolesti i pretilosti izbacivanjem određenih namirnica iz prehrane, itd.

Podaci o tome koje su namirnice štetne, a koje dobre za nas već postoje i svakim danom raste broj objavljenih istraživanja, no mnoga od njih su zataškana ili se o njima šuti. Mnoga istraživanja smetaju određenim granama prehrambene industrije te se ulažu veliki napori da se objave ‘lažna istraživanja’ kako bi se spasio ‘ugled’ pojedine namirnice, poput primjerice, kravljeg mlijeka. No važno je uvidjeti omjer dobrih i loših znanstvenih članaka o pojedinoj temi, kao i vidjeti postoje li kakvi prikriveni sponzori u pojedinom znanstvenom članku. To se lako može provjeriti ‘guglanjem’ imena samih znanstvenika, no informacija o sponzoru može stajati i u samom članku.

Zašto je uopće važno što jedemo? Zato što odabirom naše hrane direktno utječemo na kvalitetu našeg života, zdravlje i dugovječnost. Većina preranih smrti uzrokovana je upravo lošom prehranom i može se spriječiti!

Bolesti koje uzrokuju najviše preuranjenih smrti su:

 1. Srčane bolesti (infarkt)
 2. Tumori
 3. KOPB – kronična opstruktivna plućna bolest
 4. Moždani udar
 5. Alzheimerova bolest
 6. Šećerna bolest (dijabetes)
 7. Otkazivanje bubrega
 8. Infekcije dišnog sustava
 9. Samoubojstvo (kao posljedica depresije)
 10. Otkazivanje jetre
 11. Hipertenzija (visok krvni tlak)
 12. Parkinsonova bolest
 13. Posljedice liječenja, nuspojave lijekova i liječničke pogreške (nije bolest, ali vrijedi biti na listi)

Sve od navedenih bolesti mogu se spriječiti, a neke od njih i izliječiti pravilnom prehranom! Ali što znači ‘pravilna prehrana’?

Brojni dokazi idu u prilog prehrani temeljenoj na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla. Naime, namirnice životinjskog porijekla, počevši od mesa, u direktnoj su vezi s bolestima krvožilnog sustava što uključuje srčani udar, moždani udar i visok krvni tlak. Zasićene masnoće, kojima su najbogatije upravo namirnice poput mlijeka, mesa i jaja, ali i primjerice kokosovog ulja, također su faktor u krvožilnim bolestima, ali i dijabetesu tipa 2. Doktori koji potiču svoje pacijente na prehranu temeljenu na cjelovitim biljnim namirnicama, poput Dr. Caldwella Esselstyna, Dr. Neala Barnarda ili Dr. Johna McDougala uspješni su u liječenju i izlječenju upravo tih bolesti.

Tumor je također bolest na koju uvelike utječe prehrana. Poznato je da bjelančevine životinjskog porijekla, a posebice one iz mlijeka i mliječnih proizvoda podižu razinu hormona IGF-1 koji je zaslužan za rast svih tumora. Konzumacija mlijeka je također u visokoj korelaciji sa stopama osteoporoze, ali i mnogih autoimunih bolesti, alergija, pa i ‘najobičnijih’ akni. S druge strane, voće i povrće, cjelovite žitarice i grahorice su veliki izvor vlakana, vitamina i antioksidansa koji štite organizam od slobodnih radikala – uzročnika oštećenja i tumora. Vlakna su ključ dobre probave, no štite i od raka debelog crijeva upravo time što smanjuju vrijeme zadržavanja toksina u crijevima.

Hoćete li doživjeti duboku starost u dobroj tjelesnoj formi i biti dobrog mentalnog zdravlja ili ne, ovisi samo o vama. Vaš način života je ključan već i u tome kako se osjećate sada.

Educirajte se. Proučite postojeća znanstvena istraživanja o prehrani i načinu života. Potražite iskustva drugih ljudi, uključujući one koji su promijenili tijek svoje bolesti promjenom načina života. Informacije postoje i lako su dostupne. Ne vjerujte svakoj informaciji koju pročitate u nekom novinskom članku ili na portalu. Provjerite njenu znanstvenu podlogu.

Izvori:

https://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death/

http://www.dresselstyn.com/site/articles-studies/

http://www.pcrm.org/media/experts/neal-barnard

https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/

 

Na kraju, potraži znanstvene članke o bilo kojoj temi koja te zanima:

https://scholar.google.hr/

 

, , , , , ,

Related Posts

Menu